Søren Krogh & Blågræs

I april 2024 barsler den nordjyske troubadour, Søren Krogh med sit 11. album, BLÅGRÆS. Blågræs er en direkte oversættelse det amerikanske ord, bluegrass, som jo er en afart af amerikansk folkemusik i country genren. “Vi spiller ikke bluegrass, men en gumbo af mange slags amerikansk folkemusik … på dansk. Deraf ordet danacana”, siger Krogh selv om musikken og fortsætter: ”Så nu kalder vi os for Søren Krogh & Blågræs”.

I 2022 satte Krogh ild til en raket af et band. Det band som han havde indspillet Havtornland med, og som bragte Krogh tilbage på spillestederne med fuld knald. Men … stadigvæk med historierne mellem sangene – en koncertform der er blevet hans varemærke med årene. ”Ingen sange uden historier, og ingen historier uden sange; så enkelt kan det vel siges”, konkluderer Krogh efter mere end 2500 koncerter i Danmark.

”Blågræs” fortsætter den linje, som forgængeren ”Havtornland” stak ud. Danske sange med skarpe iagttagelser om steder og originaler, som Krogh i første omgang finder i den mest forblæste del af Jylland, men også som sønderjyde, lollik, amagergenser, fynbo eller vestsjællænder straks genkender sig selv i. Musikalsk har Krogh solidt godt fat om sin egen stilart, ”danacana” – en dansk udgave af den smeltedigel af folk, blues, country, cajun og bluegrass som amerikanerne kalder ”americana”.

Koncerterne er musikalsk på øverste hylde. Og det er historiefortællingen også. Historierne fylder meget i Kroghs koncerter, og det gør de fordi de er nødvendige, og fordi han bare er rigtig god til at fortælle dem.